keskiviikko 14. marraskuuta 2012
Kovat karkit
Tänään tein toista kertaa itse kovia karkkeja. Innostus lähti, kun makeanhimoisena katselin Youtubesta videoita karkinvalmistuksesta. Isojen painavien karkkimassojen venytteleminen ja leikkaaminen näytti hauskalta. Reseptin löytäminen oli pieni haaste, mutta löysin sellaisen joltain Fazerin kysymys-vastaus -sivustolta. Ainesten yksinkertaisuus yllätti: vesi, sokeri ja etikka. Sekaan lisätään halutut maku- ja väriaineet ja voilà - karkkia!
Ensimmäinen yritys päättyi tahmeasti. Kovan työn jälkeen käsiini jäi noin 20 kpl kovia karkkeja ja hirveä sotku keittiöön. Tahmainen massa tarttui kiinni kaikkeen mihin osui. Toisella kertaa valmistus onnistui paremmin. Käytin alustana leivinpaperia uunipellin sijaan, ja jätin suojakäsineet kokonaan pois. Kaikki sujui huomattavasti paremmin. Tässä resepti muille jaettavaksi. Huom! Lämpömittari on ehdoton!
noin 5 dl karkkeja
3 dl vettä
6 dl sokeria
1,5 tl väkiviinaetikkaa
nestemäistä aromia, esim. piparminttuöljyä
(värjäysainetta)
(sitruunahappoa voi lisätä hedelmäisiin karkkeihin antamaan kirpeyttä)
Työvälineet:
- öljytty leivinpaperi
- sokerilämpömittari
- sakset
- metallilasta (tai vastaava)
(- mahd. ihonmyötäiset suojakäsineet, öljytyt)
- tomusokeria karkkien jauhotukseen
Sekoita sokeri, vesi ja etikka paksupohjaisessa kattilassa. Aseta lämpömittari seokseen ja anna kiehua voimakkaasti, kunnes seos on 145-150-asteista. Seosta ei tarvitse sekoittaa kiehumisen aikana. Sekoita valmiiseen sokerinesteeseen nopeasti haluamasi aromit ja väriaineet, ja kaada massa pikimmiten öljytylle leivinpaperille.
Siirtele ja kasaa massaa lastan avulla keskemmälle leivinpaperia sitä mukaa kun se valuu lähemmäs reunoja. Kaavi aivan paperin pohjaa myöten.
Massa alkaa pian jäähtyä ja jämäköityä. Jos on fiksu, voi tässä vaiheessa vetäistä käsiin suojahansikkaat. Jos haluaa kokeilla paljain käsin, niin omalla vastuulla. Varmista kuitenkin ettei massa ole polttavan kuumaa.
Vaivaa ja venyttele massaa. Näin sen sisälle muodostuu ilmaa. Taikina alkaa muuttua vaaleammaksi. Kun massa tuntuu sopivan jämäkältä käsissä, ala venyttämään siitä pötkylää, ja leikkaa se nopeasti paloiksi. Tässä on hyvä olla kaksi henkilöä, joista toinen venyttää ja toinen leikkaa. Massa nimittäin kovettuu melko nopeasti.
Pyörittele karkit tomusokerissa. Tämä estää niitä tarttumasta toisiinsa.
Tässä kaikki omistamani aromiainekset: appelsiini, banaani, kirsikka, mansikka, minttu, piparminttu, terva, limetti ja omena. Appelsiini sopii koviin karkkeihin mainiosti. Käytin sitä mausteena ensimmäisissä karkeissani. Lisäsin joukkoon myös noin teelusikallisen sitruunahappoa kirpeyttä antamaan. Tällä kertaa tein tervakarkkeja, mutta terva ei mielestäni oikein sopinut tällaiseen supermakeaan karkkiin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti