keskiviikko 14. marraskuuta 2012
Joulupiparit
Viime jouluna tein ensimmäistä kertaa oman ison piparkakkutaikinan. Reseptin löysin netistä, mutten muista miltä sivustolta. Petyin kun taikinasta tuli hassun vaalea ja todella miedon makuinen köntti, joka leivottaessa mureni käsiin. Sen verran reseptistä muistan, että voi ja sokeri piti vaahdottaa. Tällä kertaa etsin käsiini reseptin, jossa voi sulatettiin taikinaan. Maku oli nyt paljon voimakkaampi, juuri niin mausteinen mihin olin tottunut. En osaa tarkalleen sanoa kuinka monta piparia tällä reseptillä voi leipoa, koska söin taikinasta ainakin kolmasosan.. mutta arviolta 80-100 kpl.
80-100 kpl
2 dl siirappia
1,75-2 dl fariinisokeria
1 tl inkivääriä
3 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
1 tl pomeranssia
2 tl ruokasoodaa
150 g voita
1 muna
8,5-9 dl vehnäjauhoja
Paloittele voi ja jätä odottamaan taikinakulhoon. Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää kiehuvaan seokseen ruokasooda - seos muuttuu vaahdoksi. Kaada kuuma sokeri-maustevaahto voin päälle ja sekoita kunnes voi on sulanut. Lisää kananmuna ja lisää jauhot vähitellen. Jätä maustumaan kylmään muutamaksi tunniksi ennen leipomista (tai syömistä).
Kauli ohueksi, ota muotilla keksejä, lado leivinpaperille ja paista 200 asteessa noin 6-8 minuuttia. Kannattaa 5 minuutin paiston jälkeen mennä uunin viereen kyttäämään pipareiden valmistumista - ainakin sen ensimmäisen pellillisen kohdalla. Itse odotin hieman liian kauan ja.. tiedättehän.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti